مجتمع فرهنگی هنری بنفشه

فواید کتابخوانی ؛ چرا باید کتاب بخوانیم؟

فواید کتابخوانی ؛ چرا باید کتاب بخوانیم؟

فواید کتابخوانی ؛ چرا باید کتاب بخوانیم؟
بنفشه 18 شهریور 1402 بدون نظر 11 دقیقه 707

آنچه در این مطلب می خوانید :

کتاب، همان یار مهربان که همه ما از کودکی با آن آشنا هستیم این روزها تا حد زیادی از زندگی...

کتابخوانی و مهمترین فواید آن ؛ چرا باید کتاب بخوانیم؟

کتاب، همان یار مهربان که همه ما از کودکی با آن آشنا هستیم این روزها تا حد زیادی از زندگی هایمان دور شده است. با گسترش علم و تکنولوژی و باز شدن پای شبکه های اجتماعی به زندگی ما، کتاب و کتابخوانی این روز ها به دست فراموشی سپرده شدند و متاسفانه آمار مطالعه در کشور ما به طرز وحشتناکی کاهش یافته است. اما هنوز هم می توان در این مورد کاری کرد. اولین قدم این است که از خودمان بپرسیم چرا باید کتاب بخوانیم؟ یا فواید کتاب و کتابخوانی برای ما چیست؟ پاسخ دادن به همین سوال ها تا حد بسیار زیادی به ما کمک خواهد کرد که به یک فرد کتابخوان تبدیل شویم که نمی تواند کتاب را از زندگی اش کنار بگذارد

بسیاری از ما کتاب خواندن را تنها به درس و مدرسه و دانشگاه محدود می کنیم، در حالی که کتاب خوانی می تواند یک تفریح خوب و لذت بخش برای کسانی باشد که نمی دانند اوقات فراغت خود را چگونه بگذرانند. خوشبختانه در کشور ما ۲۴ آبان ماه به عنوان روز کتاب و کتابخوانی نامگذاری شده است. در هفته کتاب و کتابخوانی، جشن ها و سخنرانی های متعددی در نقاط مختلف در مورد اهمیت و جایگاه کتاب برگزار می شود. برای اینکه بهتر درک کنیم چرا کتاب و کتابخوانی تا این حد مهم است؛ در ادامه این موضوع را از جنبه های مختلف بررسی خواهیم کرد. کتاب خوانی در درجه اول بر روی افراد و در مرحله بعد بر روی جامعه تاثیر می گذارد و موجب پیشرفت یا پسرفت یک اجتماع خواهد شد. پس اگر میخواهید بدانید چرا باید کتاب بخوانیم؟ این مقاله از مجتمع فرهنگی هنری بنفشه را تا انتها مطالعه کنید.

چرا باید کتاب بخوانیم؟

بیشتر ما کتاب خواندن را راهی برای گذراندن اوقات فراغت می‌دانیم. اما حقیقت این است که فواید کتابخوانی بسیار بیشتر از آن چیزی است که ما تصور می‌کنیم. کتاب‌ها نه تنها بر روی عملکرد مغز ما تاثیر مثبتی می‌گذارند، بلکه باعث بهبود زندگی ما از جوانب مختلفی می‌شوند. به همین دلیل هم مطالعه کردن در بیشتر جوامع پیشرفته و بین افراد موفق تا این اندازه رواج دارد.

کتاب خواندن می تواند از جنبه های مختلفی زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما شاید مهمترین آنها زندگی شخصی و فردی شما باشد.

باهم برخی از مهمترین آنها را بررسی خواهیم کرد.

۱- کتابخوانی تمرکز شما را افزایش می دهد

بررسی ها نشان می دهد افرادی که به کتاب خواندن علاقه دارند و هرروز بخشی از وقت خود را صرف مطالعه کردن می کنند، تمرکز و دقت بیشتری دارند. یکی از دلایلی که کتاب خوانی موجب افزایش تمرکز و دقت در افراد می شود این است که هنگام مطالعه شما نمی توانید کار دیگری را انجام دهدی، چرا که اگر چنین کاری کنید از متنی که مطالعه می کنید چیزی نخواهید فهمید. این کار تمرکز بیشتری از شما می طلبد و در دراز مدت سبب می شود که تمرکز شما افزایش یابد.

2- کتابخوانی به شما تفکر نقاد را می آموزد

یکی از بزرگترین نکات منفی که متاسفانه در بسیاری از مردم یافت می شود، عدم توانایی در تجزیه و تحلیل مسائل و مطالب مختلف است. این موضوع باعث می شود که علاوه بر اینکه نتوانند انتخاب های درستی داشته باشند، انتخاب ها و گزینه های خوبی هم که در دسترسشان قرار می گیرد را به راحتی از دست بدهند. کتابخوانی شما را مجبور به فکر کردن می کند و تفکر کردن باعث قوی تر شدن مغز شما خواهد شد. ذهنی که با کتاب ها پرورش یافته به سادگی هرچیزی را نمی چذیرد و رد نمی کند، این ویژگی به شما کمک می کند تا انتخاب ها و تصمیمات بهتری داشته باشید.

۳- تقویت توانایی های نوشتاری

خواندن متن هایی که از لحاظ نوشتاری قوی هستند می توانند شما را به نویسنده بهتری تبدیل کنند. به خصوص اگر نویسندگی با کارتان مرتبط است، بهترین راه تقویت مهارت های نوشتاری برای شما مطالعه کردن مطالب مختلف در زمینه ای است که در آن فعالیت می کنید. دلیل آن این است که افراد معمولا تحت تاثیر دیگران قرار میگیرند. اگر شما الگوهای خوبی در کارتان داشته باشید، با کتابخوانی خود به خود به فردی تبدیل خواهید شد که استاندارهایتان تا حد زیادی به الگوهای زندگی تان نزدیک است.

۴- کتاب خواندن یک تفریح مفید و کم هزینه است

برعکس بسیاری از تفریحات امروزی که خرج زیادی روی دست شما می گذارند و یا امکانات زیادی از شما طلب میکنند، کتاب از جمله تفریحاتی است که علاوه بر اینکه گران نیست و به راحتی می توان آنرا به همه جا برد، چیزهای زیادی به شما می آموزد. شما می توانید با کتاب به دنیای افسانه ها سفر کنید، خود را در کنار شخصیت های داستان قرار دهید و به طور کلی به بخشی از داستان تبدیل شوید. این ویژگی بصورت ناخودآگاه قدرت تصویر سازی شما را تقویت می کند. اما علاوه بر این، مطالبی که در یک کتاب هستند می توانند زندگی شما را تغییر دهند. تفاوتی ندارد کتابی که میخوانید یک رمان است یا یک کتاب رواشناسی و یا حتی کتاب های مذهبی و درسی؛ با کتابخوانی شما می توانید از هرکدام از این کتاب ها مطالب جدیدی یاد بگیرید.

فواید کتاب خوانی

۵- کتاب‌ها از فیلم‌ها بهتر‌اند

تاکنون فیلم های بسیار زیادی بر اساس کتاب ها ساخته شده اند. اما جالب اینکه تقریبا هیچ کدام از آنها به خوبی کتاب هایشان نبوده اند. یکی از دلایلی که باعث این چنین اتفاقی می شود این است که همگام کتاب خواندن شما تمام صحنه ها و اتفاقات را یک به یک در ذهن خودتان می‌سازید. همه نوعی شما به کارگردان فیلمی مبدل می‌شوید که خودتان در حال خواندن آن هستید. گذشته از آن، بهترین فیلمنامه‌ها و بزرگترین بازیگران هم نمی‌توانند چیزی که در ذهن یک شخصیت میگذرد را تمام و کمال به تصویر بکشند. در حالی که این اتفاق در کتاب ها به راحتی قابل تصور است. کتابخوانی علاوه بر اینکه به شما فرصت استفاده از خلاقیت و ظرفیت های مغزتان را می دهد، شما را با داستان عمیق تری روبرو خواهد کرد.

۶- کتابخوانی شما را با تاریخ و سرگذشت دیگران آشنا می کند

بی‌شک بهترین روش برای آشنایی با تاریخ، فرهنگ، سیاست، طرز فکر و سرگذشت انسان‌های مختلف کتاب خوانی است. مزیت کتاب های تاریخ جهان یا تاریخ، اسطوره و ادیان این است که شما این مطالب را در قالب داستان و توسط شخصیت‌های گوناگون موجود در یک کتاب یاد می‌گیرید. این فضاسازی به شما کمک میکند که هرآنچه یاد گرفته اید را تا مدت‌ها به خاطر بسپارید و فراموش نکنید. از طرفی آشنایی با شخصیت های تاریخی هم می‌تواند به شما درس های زیادی بیاموزد. درس‌هایی که اگر چه مربوط به زمان‌های گذشته‌اند، اما می‌توانند حامل پیام‌ها و آموزه‌های مهمی برای شما باشند.

۷- کتاب بخوانید تا اجتماعی‌تر شوید

یاد گرفتن مطالب جدید باعث خواهد شد که شما حرف بیشتری برای گفتن در اجتماع داشته باشید. این ویژگی شما را به فردی اجتماعی تر تبدیل میکند که به راحتی می تواند با دیگران ارتباط برقرار کند و با آنها تبادل نظر کند. یکی از آفت‌های تکنولوژی و به خصوص شبکه های مجازی کاهش این سطح از تعاملات اجتماعی است. افراد به دلیل اینکه اکثر زمان خود را در این شبکه ها میگذرانند، فرصت برای مطالعه پیدا نمی کنند و همین سبب می شود که نتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند. یادتان نرود که کتاب خوانی را فقط به روز یا هفته کتاب و کتابخوانی محدود نکنید. بهتر است مطالعه بخشی از برنامه سالانه و روزمره‌تان باشد.

۸- با مطالعه بیشتر عمر می‌کنید

شاید جالب به نظر برسد اما بر اساس تحقیقی که در دانشگاه ییل انجام شده، از بین ۳۶۳۵ نفر که بالای ۵۰ سال سن داشتند مشخص شد آن‌هایی که روزانه حدود ۳۰ دقیقه کتاب می‌خوانند، به صورت میانگین ۲۳ ماه بیشتر عمر می‌کنند! این نکته زمانی جالب‌تر می‌شود که بدانیم مطالعه کردن به طور کلی سال‌های پیری را برای ما آسانتر می‌کند. اگر باور ندارید و هنوز هم مطمئن نیستید که چرا باید کتاب بخوانیم پیشنهاد می‌کنیم نکات بعدی را با دقت بیشتری بخوانید.

۹-  با کتاب خواندن استرس خود را کاهش می‌دهید

در دنیای امروز استرس و اضطراب به دو عضو جایی ناپذیر زندگی ما تبدیل شده‌اند. قرار گرفتن در معرض اخبار خوب و بد، اتفاقات و تحولات اقتصادی یا حتی مسئولیت‌های کاری که بر روی دوش ما گذاشته شده‌اند همگی می‌توانند استرس و اضطراب ما را افزایش دهند. مطالعه کتاب به شما کمک خواهد کرد تا حد زیادی این استرس را کاهش دهید. زمانی که ما غرق مطالعه یک کتاب می‌شویم، مغزمان فرصت فکر کردن به چیزهای استرس‌زا را نخواهد داشت. به همین علت هم می‌توان در پاسخ به سوال چرا باید کتاب بخوانیم گفت: چون کتاب خواندن استرس و اضطرابم را کم می‌کند! فرقی ندارد که به کدام مورد از انواع ژانر کتاب علاقه‌مند هستید. در هر حال مطالعه کردن می‌تواند تا حد بسیار زیادی باعث آرامش درونی شما شود.برای راحت تر پیش بردن این مسئله حتی میتوان کتاب های روانشناسی با کیفیت را خواند .

۱۰-  افزایش تمرکز به کمک مطالعه

اگر اهل مطالعه کردن جلوی تلویزیون نباشید، حتما متوجه تاثیر مطالعه بر تمرکز شده‌اید. در دنیای امروزی که اینترنت و فضای مجازی در هر گوشه و کنار آن دیده می‌شوند، مطالعه کردن راه مناسبی برای افزایش تمرکز است. در واقع افراد هنگام مطالعه تقریبا تمام حواس خود را به خواندن متنی که پپش رویشان هست معطوف می‌کنند. اگر آنچه می‌خوانند جذابیت داشته باشد، این میزان تمرکز هم به همان اندازه افزایش می‌یابد. این اتفاق مخصوصا زمانی می‌افتد که ما در داستان یک رمان غرق می‌شویم. به طوری که انگار خودمان در تک تک صفحات آن حضور داریم.

اگر خیلی به تاثیر مطالعه بر تمرکز اعتقاد ندارید، می‌توانید این تمرین را امتحان کنید. هر روز قبل از رسیدن به محل کارتان و در طول مسیر بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه را مطالعه کنید. فرقی ندارد آنچه می‌خوانید چیست و یا حتی کتاب الکترونیکی، چاپی یا صوتی برای این کار انتخاب کرده‌اید. همین مطالعه کوتاه مدت می‌تواند تمرکز شما را در حین انجام کارهای روزانه به شکل چشمگیری افزایش دهد.

عادت کتابخوانی

۱۱- کتاب خواندن و تقویت حافظه

انواع مختلف کتاب به شکل‌های مختلف می‌توانند موجب تقویت و بهبود عملکرد حافظه شما شوند. بیایید با کتاب‌های داستانی شروع کنیم. هنگامی که شما در حال مطالعه یک کتاب داستانی هستید، مدام سعی می‌کنید که اسم شخصیت‌ها، پیشینه آن‌ها، کارهایی که قبلا در طول داستان انجام دادند و خلاصه هر چیزی مربوط به آن را به خاطر داشته باشید. حتی اگر نخواهید بعد از اتمام کتاب آن‌ها درون حافظه‌تان بمانند، بازهم تا پایان داستان به این یادآوری احتیاج خواهید داشت.

اما کتاب‌های غیر داستانی چطور؟ آیا آن‌ها هم موجب تقویت حافظه ما می‌شوند؟ البته! نکته مهمی که در مورد کتاب‌های غیر داستانی وجود دارد، استفاده ما از سایر مهارت‌های مطالعه هنگام خواندن آن‌ها است. به بیان دیگر، وقتی که ما در حال مطالعه یک کتاب خودیاری یا روانشناسی هستیم، سعی می‌کنیم از انواع روش های خلاصه نویسی برای یادگیری و به خاطرسپاری نکات آن استفاده کنیم. در نتیجه بدون آنکه خودمان متوجه باشیم، حافظه خود را تقویت می‌کنیم.

از تمام این نکات که بگذریم، کتاب خواندن می‌تواند از بروز برخی از اختلالات حافظه مانند آلزایمر و زوال عقل هم جلوگیری کند.


اگر شما هم از الزایمر میترسید حتما این مقاله را دنبال کنید : چگونه از آلزایمر دور بمانیم ؟


 

۱۲- بهبود مهارت های نوشتاری و اجتماعی با مطالعه

اگر هنوز پاسخ قانع کننده‌ای برای سوال چرا باید کتاب بخوانیم پیدا نکرده‌اید، شاید این یکی قانعتان کند! کتاب‌ها دریای کلمات و عبارات جدید هستند. چیزهایی که ما در گفتار و نوشتار روزانه خود از آن‌ها بهره می‌بریم. به همین دلیل هم هرچه بیشتر کتاب بخوانیم، در صحبت کردن و نوشتن پیشرفت می‌کنیم. شاید در نگاه اول این موضوع خیلی مهم به نظر نیاید، اما اگر کمی فکر کنیم متوجه اهمیت کتابخوانی در روابط روزمره خواهیم شد.

۱۳- کتاب‌ها بهترین منبع برای یادگیری هستند

با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی و افزایش تعداد دوره‌ها و برنامه‌های آموزشی، کتاب‌ها هنوز هم محبوب‌ترین و بهترین ابزار آموزشی به حساب می‌آیند. این موضوع چند دلیل دارد. نخست اینکه کتاب‌ها ارزان‌اند. هزینه‌ای که شما برای خرید یک کتاب آموزشی باید بکنید به مراتب کمتر از دوره‌ها و برنامه‌های آموزشی است. به علاوه کتاب‌ها همیشگی هستند و شما همیشه می‌توانید به سراغ آن‌ها بروید و مطالب درونشان را دوباره و چند باره دوره کنید. البته تمام این‌ها به شرطی است که ما بدانیم چگونه کتاب بخوانیم.

۱۴- چرا باید برای افزایش خلاقیت کتاب بخوانیم؟

کسی که کتاب می‌خواند قبل از مرگش هزاران بار زندگی می‌کند، اما آنکه مطالعه نمی‌کند تنها یک بار زندگی خواهد کرد.

این جمله مشهور از جرج آر.آر مارتین است. کسی که بیشتر ما او را با سریال بازی تاج و تخت می‌شناسیم. جهانی خیالی با چاشنی واقعیت و حوادث عجیب و غریب و داستانی منحصر به فرد. اگر در جمله مارتین کمی عمیق شویم، متوجه خواهیم شد که کتاب‌ها چه گنج گرانبهایی را در اختیار ما می‌گذارند. آن‌ها حامل تجربیات و ایده‌های نسل‌های گوناگون بشر هستند. به همین دلیل هم کتاب خواندن را می‌توان منبع مهمی برای کمک به ایده پردازی و افزایش خلاقیت دانست.

البته این تمام ماجرا نیست. تحقیقات نشان می‌دهند که وقتی فرد هنگام خواندن یک کتاب، اتفاقات آن را درون ذهنش تصویرسازی می‌کند، این کار موجب فعال شدن هر دو نیمکره مغز او می‌شود. با توجه به اینکه تصاویر و خلاقیت هر دو در نیمکره راست مغز ما قرار دارند، می‌توان گفت کتاب خواندن راهکار مناسبی برای افزایش خلاقیت است.

فواید کتاب خوانی

۱۵- بهبود افسردگی به کمک مطالعه کتاب

شاید الان دارید با خود می‌گویید چرا برای درمان افسردگی هم باید کتاب بخوانیم؟ خب، حق دارید، شاید این موضوع کمی برای شما عجیب باشد. اما به محض آنکه از تاثیر مطالعه بر افسردگی با خبر شوید، حتی اگر افسرده نباشید هم به سراغ کتاب خواندن می‌روید. انواع مختلف کتاب می‌توانند به درمان افسردگی شما کمک کنند. برای مثال کتاب‌های خودیاری انتخابی مناسب برای این کار هستند. بیشتر این کتاب‌ها حاوی نکات و آموزش‌هایی هستند که به ما در مقابله با این بیماری کمک می‌کنند.

علاوه بر آن احساسی که در هنگام مطالعه یک کتاب خوب به شما دست می‌دهد هم می‌تواند در بهبود بیماری افسردگی مفید باشد. خواندن یک قطعه شعر، یک فصل از رمان مورد علاقه‌تان یا هر انتخاب دیگری می‌تواند روح شما را جلا دهد. البته این به آن معنا نیست که برای درمان افسردگی تنها کافی است کتاب بخوانید. نه، ابدا. افسردگی بیماری جدی و مهمی است که حتما باید مراحل درمان آن را زیر نظر یک پزشک متخصص طی کنید. اما یادتان باشد، کتاب‌ها همیشه می‌توانند همسفر شما در درمان افسردگی باشند.

۱۶- کتاب خواندن به خواب شما کمک می‌کند

ما انسان‌ها حدود یک سوم از عمر خود را خواب هستیم. این یعنی اگر یک فرد برای مثال ۶۰ سال عمر کند، ۲۰ سال از آن را خواب است! اما متاسفانه برای خواب خود ارزش زیادی قائل نیستیم. برای مثال بیشتر ما تا نیمه شب بیدار می‌مانیم و در فضای مجازی غرق می‌شویم. بعد هم که قصد خوابیدن می‌کنیم، به دلیل نور آبی موجود در صفحه گوشی یا کامپیوتر، قادر نیستیم خواب خوبی را تجربه کنیم. اما آیا مطالعه کردن این مشکل ما را هم حل می‌کند؟!

بله. مطالعه پیش از خواب بیش از آنچه فکرش را بکنید در خواب شما موثر است. در واقع این کار مغز و بدن ما را برای تجربه یک خواب راحت آماده می‌کند. گذشته از آن کتاب خواندن می‌تواند به اصطلاح چشمان ما را خسته کند. این خستگی باعث می‌شود خیلی زودتر احساس خواب آلودگی کنیم و تصمیم بگیریم که بخوابیم.

اینکه قبل از خواب چه چیزی را مطالعه می‌کنید اهمیت چندانی ندارد. مهم این است که حتما مطالعه کنید. اگر هم برای بردن کتاب به رختخواب خود معذوریت دارید، پیشنهاد ما تجربه کتاب‌های صوتی است. خب، هنوز هم می‌پرسید چرا باید کتاب بخوانیم یا توضیحات ما قانع کننده بودند؟!

۱۷- با مطالعه، تفکر نقاد را تمرین کنید

اگر تا اینجا با تمام دلایل ما برای اینکه چرا باید کتاب بخوانیم قانع نشدید، این یکی احتمالا شما را قانع خواهد کرد. یکی از بزرگترین و مهمترین ویژگی‌های هر فرد موفق، داشتن تفکر انتقادی است. تفکر نقاد یا انتقادی به افراد کمک می‌کند که هرچیزی را از چند زاویه ببینند. به همین دلیل هم تصمیم‌گیری برای آن‌ها ساده‌تر می‌شود و در عین حال تصمیمات آن‌ها دقیق‌تر خواهد بود.

مطالعه کتاب آن هم به طور منظم از بهترین روش‌های پرورش تفکر نقاد به شمار می‌رود. وقتی ما به اندازه کافی مطالعه داشته باشیم و با دیدگاه‌ها و اندیشه‌های مختلف آشنا شویم، آنگاه دیگر به سادگی هر چیزی را قبول نمی‌کنیم. به علاوه می‌توانیم در کارهای روزانه با دقت بیشتری عمل کنیم و تصمیمات صحیحی اتخاذ کنیم.

نقش کتاب و کتابخوانی در اجتماع

یک جامعه فرهیخته ای است که افراد حاضر در آن به کتاب و کتابخوانی اهمیت دهند و آنرا جزو اولویت های خود قرار دهند. نیل گیمن، نویسنده مشهور انگلیسی، می گوید که آینده ما در گرو کتابخانه هایمان است. در ادامه به دلایل آن میپردازیم:

۱- موفقیت جمعی

بررسی های مختلف نشان می دهند که افراد کتابخوان در زندگی خود موفق ترند. یکی از دلایلی که باعث موفقیت افراد می شود، استفاده درست از زمان است. کتاب‌ها به بهترین شکل ممکن به ما می‌آموزند که چگونه از زمانی که در اختیار داریم به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. هر جامعه‌ای فرصت رشد و پیشرفت را دارد. البته به این شرط که فرهنگی مثل کابخوانی در آن جا بیفتد. کاهش هدر رفتن زمان به کمک کتابخوانی به خصوص در محیط کار، باعث چرخیدن چرخ های تولید با سرعت بیشتری خواهد شد.

افزایش مطالعه در اجتماع باعث خواهد شد که آگاهی افراد جامعه هم به همان میزان افزایش پیدا کند. این موضوع سبب خواهد شد که افراد حاضر در اجتماع به سادگی و با هر اتفاقی از خود واکنش‌های غریزی نشان ندهند. در عوض آنها ابتدا شرایط موجود را بررسی و سپس تصمیم‌گیری می‌کنند. افزایش آگاهی اجتماعی همچنین باعث افزایش آرامش مردم حاضر در جامعه می‌شود. یک جامعه آرام قدرت تصمیم گیری بهتر و درنتیجه شانس پیشرفت بیشتری خواهد داشت.

یک جامعه کتابخوان همیشه و در هر جا به به دنبال یاد گرفتن مطالب جدید است. این ویژگی افراد حاضر در جامعه را مجبور می‌کند که حتی اگر علاقه‌ای به مطالعه کردن ندارند، برای اینکه بتوانند در جامعه حضوری موفق داشته باشند هر روز و هر هفته به کتاب و کتابخوانی فکر کنند. علاوه بر آن نخبگان و دانشمندان نیز در جامعه ای که مردم آن هر روز و هر هفته به فکر کتاب و کتابخوانی هستند احساس بهتری خواهند داشت و برای پیشرفت آن کشور تلاش بیشتری خواهند کرد. ایجاد انگیزه جمعی از دیگر فواید کتابخوانی است که نباید نادیده گرفته شود.

فواید کتاب

چرا باید کتاب بخوانیم ؛ انتخاب کتاب

سوال دومی که در ذهن بسیاری از ما پیش می‌آید این است که چه بخوانیم؟ کتاب‌ها انواع و ژانرهای مختلفی دارند. به همین دلیل دست شما برای انتخاب کردن کاملا باز است. اما بیایید ببینیم هر کدام از دو شاخه مهم کتاب‌ها چه تاثیری بر زندگی ما دارند؟

کتاب‌های داستانی: بر اساس تحقیقات دانشگاه تورنتو، گروهی که داستان کوتاه مطالعه کرده بودند، نسبت به گروه دیگر فکر بازتری داشتند. در واقع کتاب‌های داستانی به افراد کمک می‌کنند تا علم و مهارت‌هایی که یاد گرفته‌اند را به چالش بکشند. این کار در نهایت باعث تصمیم‌گیری‌های بهتر و موثرتر خواهد شد.

کتاب‌های غیر داستانی: کتاب‌های زندگینامه، علمی، خودیاری و روانشناسی همگی در این دسته قرار می‌گیرند. این کتاب‌ها می‌توانند مهارت‌ها و نکات بسیار مهمی را برای زندگی به شما آموزش دهند. مثلا کتاب اثر مرکب که خلاصه آن را می‌توانید در سایت ما بخوانید از جمله همین کتاب‌ها است.

بهترین نوع مطالعه: برای اینکه بتوانید هم از فواید کتابخوانی بهره مند شوید و هم بیشترین بهره را از آنچه می‌خوانید ببرید پیشنهاد ما این است که هم مطالعه داستانی داشته باشید و هم غیر داستانی. برای این کار هم می‌توانید به قسمت معرفی کتاب سایت ما مراجعه کرده و بر اساس سلیقه خود از پیشنهادهای ما استفاده ببرید.

البته به یاد داشته باشید برای شروع کتابخوانی باید کتاب‌هایی را انتخاب کنید که مطالعه آن‌ها برای شما دشوار نباشد. کتاب خواندن هم مانند هر عادت دیگری، نیاز به تمرین دارد. پس برای شروع کردن حتما از کتاب‌هایی مانند رمان کیمیاگر یا کتاب‌های غیر داستانی مانند کار عمیق استفاده کنید. این کتاب‌ها به دلیل نثر ساده و مطالب قابل فهم موجود در آن‌ها شما را در شروع مسیر عادت به مطالعه دچار مشکل نخواهند کرد.

سرانه مطالعه افتضاح، پاسخ دیگری به سوال چرا باید کتاب بخوانیم

سرانه مطالعه در ایران چیزی کمتر از ۱۷ دقیقه در روز است. این آمار البته شامل مطالعه کتاب‌های درسی هم می‌شود. شاید این عدد در نگاه اول خیلی هم کم به نظر نیاید، اما وقتی آن را با سرانه مطالعه در کشورهایی مانند هند، تایلند و چین مقایسه می‌کنیم، بیشتر متوجه وضعیت افتضاح مطالعه در کشور خود می‌شویم. برای مثال هندی‌ها در هفته بیش از ۱۰ ساعت کتاب می‌خوانند. این یعنی میزان مطالعه روزانه آن‌ها بیشتر از یک ساعت و نیم در روز است. چینی‌ها و تایلندی‌ها هم در هفته تقریبا ۸ تا ۹ ساعت مطالعه دارند.

اما به نظر شما دلیل مطالعه پایین ایرانیان چیست؟ پاسخ ساده است. عدم آشنایی با مهارت‌های مطالعه! متاسفانه در مدارس و دانشگاه‌ها هیچ کس به ما نحوه صحیح مطالعه کرده را آموزش نمی‌دهد. همین موضوع هم باعث شده کتاب خواندن به عملی خسته کننده برای ما تبدیل شود. پیشنهاد ما این است که با یادگیری مهارت‌های مطالعه، میزان مطالعه هفتگی خود را افزایش دهید.


بیشتر بخوانیم : راهکارهای موثر برای رشد نوجوانان از طریق کتاب‌خوانی


علاوه بر مطالبی که گفته شد، بد نیست بدانید کتاب خوانی مستقیما بر روی مغز و حافظه شما تاثیر می گذارد و آنها را تقویت خواهد کرد. پس دفعه بعدی که از خواستید از خودتان سوال کنید “چرا باید کتاب بخوانیم؟” یکبار دیگر این مقاله و یا در سایت بنفشه مطالب دیگر را در مورد کتابخوانی را مطالعه کنید تا جواب تمام چرا های موجود در ذهنتان را بگیرید.


اشتراک گذاری:

دیدگاه شما

لطفا صبر کنید ....