مجتمع فرهنگی هنری بنفشه

عوامل موثر بر ترویج فرهنگ کتابخوانی دانش آموزان

عوامل موثر بر ترویج فرهنگ کتابخوانی دانش آموزان

عوامل موثر بر ترویج فرهنگ کتابخوانی دانش آموزان
بنفشه 15 شهریور 1402 بدون نظر 5 دقیقه 1062

آنچه در این مطلب می خوانید :

کتاب، یكی از ابزارهای تفكر، رشد و تعالی انسانی است پس باید با الگوسازی و فراهم کردن محیطی مناسب، عشق به کتاب‌خوانی را در کودکان تقویت کنیم.

کتاب ابزاری برای تفکر، رشد و تعالی انسانی است و اهمیت آن در پیشرفت دانش و فرهنگ همچنان پابرجاست. کتابخوانی راهی برای دستیابی به دانایی، درک بهتر و عبور از محدودیت‌هاست. پژوهش حاضر با عنوان "تشویق دانش‌آموزان به کتاب و کتابخوانی" با روش مصاحبه نیمه‌ساختاریافته و مطالعه منابع علمی انجام شده است. این تحقیق به بررسی عوامل مؤثر بر علاقه‌مندی دانش‌آموزان به مطالعه پرداخته و نقش معلمان، خانواده، کادر آموزشی، کتابخانه‌های مدارس و برنامه‌ریزی صحیح را در گسترش فرهنگ مطالعه بررسی می‌کند. هدف اصلی، ارتقای مطالعه غیردرسی و ترویج فرهنگ کتابخوانی میان دانش‌آموزان است.

کتاب و کتاب‌خوانی از شاخص‌های توسعه محسوب می‌شود، اما در ایران وضعیت مطلوبی ندارد. بسیاری از مردم از خرید و مطالعه کتاب فاصله گرفته‌اند و اقدامات جدی برای ترویج آن صورت نگرفته است. برای توسعه فرهنگ مطالعه، خانواده، نظام آموزشی، کتابخانه‌ها، دولت، رسانه‌ها و ناشران باید با رفع موانع و همکاری مؤثر، در یک مسیر هدفمند حرکت کنند.

 نقش خانواده خانواده عامل بسيار موثری در ايجاد عادت به مطالعه و ترويج فرهنگ کتابخوانی است. محيط و شرايط خانواده، روش تربيتی و آموزشی والدين ، طرز تفکر و نگرش والدين در رابطه با مطالعه و کتابخوانی، وجود کتب و نشريات قابل دسترس و همچنين سطح اقتصادی و پايگاه اجتماعي خانواده، نقش بسزايی در تقويت عادات مطالعه و کتابخوانی دارد. نقش مدارس و نظام آموزشی پس از خانواده، دشوارترين وظيفه در اشاعه كتابخوانی در هر جامعه‌ای بر عهده مدارس و نظام آموزش و پرورش آن جامعه است. اگر دانش آموز در مدرسه با كتاب آشنا شده و لذت مطالعه، خودآموزی و افزايش معلومات عمومی را درک كند و به مطالعه خو بگيرد، در تمام دوران زندگي، از كتاب دست نمیكشد. 

در نظام آموزشی، سه كاركرد مهم، نقش اساسی دارند؛ خواندن، نوشتن و حساب كردن. در طول دوران آموزش، فرد تحت آموزش، از سال‌های اول،‌ توانايی خواندن را می آموزد و در ادامه، به درك مطالب خوانده شده و در نهايت به نوشتن، می رسد.

کتابخوانی

نقش كتابداران و كتابخانه‌ها كتابداران كتابخانه‌ها

از عوامل موثر در ترويج فرهنگ مطالعه و كتابخوانی به شمار می روند. كتابداران با روش‌های خلاقانه خود می توانند فعاليت‌های كتابخوانی را رشد داده و حتي به حوزه‌های بيرون از كتابخانه بكشانند. اگر كتابداران كتابخانه‌ها از حيث علم كتابداری و اخلاق انسانی، رشد كاملي داشته باشند، بدون ترديد، همچون معلمان و استادان جامعه، معماران نسل‌های آينده بشر خواهند بود. 

نقش دولت و رسانه هاي گروهی

شيوه حکومت و همچنين شرايط اقتصادی، سياسی، اجتماعی و فرهنگی حاکم بر جامعه، نقش بزرگ و غير قابل انکاری در ترويج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی دارند. در اين زمينه نقش فرهنگ، سنت های اجتماعی و متوليان فرهنگی بيش از همه مهم و حياتی جلوه مي کند. مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان در خصوص نقش دولت در ترويج فرهنگ مطالعه و كتابخواني ابراز داشت: "توسعه فرهنگ مطالعه و كتابخوانی، يك عزم همگانی را مي‌طلبد ولي سهم دولت نيز بسيار مهم است. در سال‌های اخیر، نهادهای دولتی اقدامات مهمی برای ترویج کتاب‌خوانی انجام داده‌اند، از جمله برگزاری نمایشگاه‌های کتاب، اهدای جوایز و کتاب، ارائه بن‌های خرید و تقویت زیرساخت‌ها. بااین‌حال، این مسئولیت تنها بر عهده وزارت ارشاد نیست و سایر نهادها، مانند شهرداری‌ها، باید در تأمین بودجه کتابخانه‌ها و توسعه فرهنگی، به‌ویژه در مناطق محروم، مشارکت کنند تا جامعه به سطح ایده‌آل فرهنگی برسد.

نقش ناشران و كتاب فروشی ها

ناشران و کتاب‌فروشی‌ها نقش مهمی در ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی دارند. توجه به نیازهای خوانندگان، کیفیت چاپ و طراحی، و گسترش شبکه توزیع از عوامل تأثیرگذار بر مطالعه است. جذابیت ظاهری، صفحه‌آرایی، کیفیت صحافی و محتوای کتاب نیز از مواردی است که ناشران و نویسندگان باید به آن توجه کنند.


بیشتر بخوانیم : خرید کتاب کودک | راهنمای جامع برای انتخاب بهترین کتاب


کتابخوانی در مدرسه

کتاب‌ و کتاب‌خوانی‌ راهی‌ برای‌ تقویت‌ روحیه‌ی‌ دینی‌ کودکان‌ و نوجوانان‌ است‌. مطالعه‌ کتابهای‌ دینی‌ و مذهبی‌ به‌کودک‌ و نوجوان‌ کمک‌ می‌کند تا به‌ درک‌ صحیحی‌ از مسائل‌ دینی‌ دست‌ یابد و پیش‌ از آن‌ که‌ دیر شود به‌ رشد وشکوفایی‌ لازم‌ برسند. کتاب‌خوانی‌ باعث‌ پیشرفت‌ تحصیلی‌ کودکان‌ و نوجوانان‌ می‌گردد. همچنین‌ مطالعه‌ غیر درسی‌باعث‌ بالا رفتن‌ سطح‌ فکر، فعال‌ شدن‌ ذهن‌، افزایش‌ گنجینه‌ لغات‌ و افزایش‌ علم‌ و آگاهی‌ می‌گردد. «خواندن‌ داستانهای‌ مختلف‌، موجب‌ شکل‌ گرفتن‌ ارزشهای‌ گوناگون‌ در ذهن‌ کودک‌ می‌شود، حساسیت‌ او را رشدمی‌دهد و احترام‌ به‌ دیگران‌ در او شکل‌ می‌گیرد رضایتی‌ که‌ کودک‌ از مطالعه‌ بدست‌ می‌آورد او را متّکی‌ به‌ خود بارخواهد آورد.

نقش‌ خانواده‌ در ترغیب‌ فرزندان‌ به‌ مطالعه‌ و کتابخوانی‌

خانواده‌، اولین‌ مدرسه‌ای‌ است‌ که‌ انسان‌ در آن‌ درس‌ می‌آموزد و به‌ عنوان‌ نخستین‌ پایگاه‌ آموزش‌ و پرورش‌ و ازاساسی‌ترین‌ عوامل‌ در تشکیل‌ شخصیت‌ کودک‌ است‌. خانواده‌ نقش‌ بسیار مهمّی‌ در رشد و پرورش‌ کودک‌ دارد و درتمام‌ جنبه‌های‌ فردی‌ (معنوی‌، فرهنگی‌، اجتماعی‌، سیاسی‌، اقتصادی‌ و…) اثری‌ عمیق‌ و غیرقابل‌ انکار دارد. بایدبپذیریم‌ که‌ اولین‌ عامل‌ مؤثر در ایجاد انگیزه‌ و عادت‌ به‌ مطالعه‌ و کتاب‌خوانی‌ در کودکان‌ «خانواده‌» است‌.

شیوه‌های تقویت عادت مطالعه در کودکان و نوجوانان

  1. الگوسازی: والدین با مطالعه شخصی، بردن فرزندان به کتابخانه و ایجاد کتابخانه خانگی، می‌توانند علاقه به مطالعه را در کودکان تقویت کنند.

  2. برنامه‌ریزی: تنظیم برنامه‌ای متعادل که مطالعه را در کنار فعالیت‌های دیگر مانند بازی و تکالیف درسی بگنجاند، به ایجاد عادت مطالعه کمک می‌کند.

  3. قصه‌گویی: قصه‌های جذاب باعث تقویت روابط عاطفی، رشد تخیل و ایجاد علاقه به مطالعه در کودکان می‌شود.

  4. خواندن اشعار موزون: شعرهای ساده و آهنگین، تخیل کودکان را تحریک کرده و آن‌ها را به خواندن علاقه‌مند می‌کند.

  5. بلندخوانی کتاب: خواندن کتاب با صدای بلند همراه با اشاره به تصاویر، باعث ایجاد ارتباط عاطفی و افزایش علاقه کودک به مطالعه می‌شود.

  6. تشویق به نقاشی: آشنایی کودکان با دفتر، قلم و مدادرنگی علاقه آن‌ها را به کتاب تقویت می‌کند، زیرا آن‌ها برای کشیدن تصاویر به دنبال کتاب‌های مختلف می‌روند.

  7. ترغیب به بازگو کردن داستان‌ها: گوش دادن با دقت و علاقه به داستان‌هایی که کودک خوانده یا شنیده است، انگیزه او را برای مطالعه بیشتر افزایش می‌دهد.

  8. استفاده از اسباب‌بازی‌ها: طراحی بازی‌هایی با محوریت کتابخانه و مطالعه، مانند داشتن قفسه‌های کوچک کتاب یا نقش‌آفرینی به عنوان کتابدار، باعث تقویت علاقه به مطالعه می‌شود.

  9. ارجاع به کتاب برای پاسخگویی به سؤالات: تشویق کودکان به جستجوی پاسخ‌هایشان در کتاب‌ها، باعث ایجاد عادت مطالعه و یادگیری مستقل می‌شود.

  10. خرید کتاب و نشریات مناسب: انتخاب و تهیه کتاب‌های باکیفیت و جذاب، نقش مهمی در پرورش عادت مطالعه دارد. نشریات معتبر مانند انتشارات قدیانی می‌توانند گزینه‌های مناسبی باشند.


بیشتر بخوانیم : فواید کتابخوانی ؛ چرا باید کتاب بخوانیم؟


کتاب کودک

نقش‌ مدرسه‌ در ترویج‌ فرهنگ‌ کتاب‌خوانی‌ بین‌ دانش‌آموزان‌

مدرسه‌، دومین‌ محیط‌ تربیتی‌ است‌ که‌ تأثیر زیادی‌ در آموزش‌ و رشد شخصیت‌ کودکان‌ دارد. دانش‌آموزان‌حساسترین‌ دوران‌ عمر خود را در مدرسه‌ می‌گذرانند. اگر عوامل‌ تربیتی‌ در مدرسه‌ بخوبی‌ وظیفة‌ خود را انجام‌ دهندمی‌توان‌ به‌ سعادت‌ و ترقی‌ جامعه‌ در آینده‌ بطور کامل‌ امیدوار بود. مدیر، مربّی‌، معلّم‌، کارکنان‌ اداری‌، فضا و امکانات‌کافی‌ و… از جمله‌ عواملی‌ هستند که‌ تأثیر زیادی‌ در ایجاد انگیزه‌ و عادت‌ به‌ مطالعه‌ در کودکان‌ و نوجوانان‌ دارند که‌ دراین‌ قسمت‌ به‌ نقش‌ و تأثیر هر کدام‌ اشاره‌ میکنیم‌.

الف‌) مدیر مدرسه‌ 

نقش‌ مدیر در مدرسه‌ به‌ عنوان‌ محور اصلی‌ فعالیتهای‌ آموزشی‌ و پرورشی‌، بسیار حساس‌ و تعیین‌ کننده‌ است‌.تجربه‌ نشان‌ داده‌ است‌ موفقیت‌ مدرسه‌ در امور مختلف‌ بستگی‌ زیادی‌ به‌ آگاهی‌، درایت‌ و برنامه‌ریزی‌ مدیر آن‌ دارد. 

ب‌) نقش‌ معلم‌

پس‌ از جدا شدن‌ کودک‌ از محیط‌ خانواده‌، معلم‌ محبوب‌ترین‌ و با نفوذترین‌ فردی‌ است‌ که‌ رفتار کودک‌ را تحت‌ تأثیرجدی‌ خود قرار می‌دهد هر چند این‌ تأثیر در تمام‌ طول‌ دوران‌ تحصیل‌ وجود دارد ولی‌ دانش‌آموزان‌ دوره ابتدایی‌بیشتر از دیگران‌ تحت‌ تأثیر افکار، عقاید و رفتار معلم‌ خود قرار می‌گیرند. آنها معلم‌ را به‌ عنوان‌ یک‌ الگو می‌پذیرند وکارهای‌ او را سرمشق‌ خود قرار می‌دهند. اگر معلم‌ بخواهد کودکان‌ را به‌ مطالعه‌ و خواندن‌ علاقه‌مند کند، لازم‌ است‌ابتدا خود به‌ خواندن‌ بپردازد تا بتواند این‌ لذت‌ را به‌ آنها انتقال‌ دهد. یکی‌ از راههای‌ ابراز این‌ لذت‌ خواندن‌ داستان‌ درکلاس‌ است‌.

ج‌) روش‌ تدریس‌ معلم‌

علاوه‌ بر تأثیر عمیقی‌ که‌ معلم‌ به‌ عنوان‌ الگو در ترویج‌ فرهنگ‌ مطالعه‌ و کتابخوانی‌ دارد روش‌ تدریس‌ او نیز یکی‌ ازعوامل‌ مؤثر در کسب‌ موفقیّت‌ است‌ اگر بخواهیم‌ مطالعه‌ و کتابخوانی‌ را در متن‌ فعالیتهای‌ آموزش‌ و پرورش‌ وارد کنیم‌ ناگزیریم‌ از روشهایی‌ استفاده‌ کنیم‌ که‌ دانش‌آموز نیاز به‌ کتاب‌ غیردرسی‌ و مطالعه‌ پیگیر را با تمام‌ وجود احساس‌ کند.

معلم‌ نباید همه‌ سؤالهای‌ دانش‌آموزان‌ را به‌ راحتی‌ پاسخ‌ دهد بلکه‌ باید با انتخاب‌ و معرّفی‌ کتابهای‌ مناسب‌ زمینه‌ای‌ فراهم‌ کند که‌ دانش‌آموز مطالب‌ مورد نیاز خود را از طریق‌ کتاب‌ و مطالعه‌ بدست‌ آورد حتی‌ برای‌ ایجاد انگیزه‌ بیشتر در اوایل‌ کار می‌تواند نشانی‌ دقیق‌ مطالب‌ و صفحه‌ها را نیز بدهد. همچنین‌ معلم‌ می‌تواند پیش‌ از شروع‌ درس‌جدید کتابهایی‌ را که‌ مکمّل‌ بحث‌ آن‌ است‌ و با توانایی‌های‌ دانش‌آموزان‌ نیز همخوانی‌ دارد انتخاب‌ و به‌ آنها معرفی‌کند.

د ) کتابخانه‌ آموزشگاه‌

کتابخانه‌ مدرسه‌ دستگاه‌ حرارت‌ مرکزی‌ و روح‌ مدرسه‌ است‌ و حتی‌ بیجا نیست‌ اگر از کتابخانه‌ به‌ عنوان‌ قلب‌مدرسه‌ یاد کنیم‌. چرا که‌ این‌ مکان‌ می‌تواند به‌ فضایی‌ برای‌ تغذیه‌ فکری‌ و روحی‌ همه‌ دانش‌آموزان‌ و کارکنان‌ مدرسه‌تبدیل‌ شده‌ و تأثیری‌ شگفت‌ و عمیق‌ بر پیشرفت‌ و سعادت‌ آینده‌ همه‌ دانش‌آموزان‌ بگذارد.

کتابخانه‌ مدرسه‌ دارای‌ دونقش‌ و وظیفه‌ عمده‌ میباشد :

  • ایجاد انگیزه‌ و عادت‌ به‌ مطالعه‌ در کودکانی‌ که‌ هیچ‌ زمینه قبلی‌ برای‌ مطالعه‌ کتابهای‌ غیردرسی‌ نداشتند وخانواده‌های‌ آنها به‌ هر دلیل‌ نتوانستند برای‌ علاقه‌مندی‌ آنها به‌ مطالعه‌ و کتاب‌ کاری‌ انجام‌ دهند.
  • تقویت‌ انگیزه‌ مطالعه‌ در کودکانی‌ که‌ قبلاً زمینه‌ مطالعه‌ در خانواده‌ آنها وجود داشت‌ و تا حدی‌ به‌ خواندن‌ ومطالعه‌ کتاب‌ علاقه‌مند هستند و تغذیه‌ روحی‌ این‌ دانش‌آموزان‌ با کتابهای‌ مورد نیازشان‌.

طبیعی‌ است‌ که‌ کتابخانه‌ مدرسه‌ برای‌ هر گروه‌ از این‌ دانش‌آموزان‌ باید برنامه‌های‌ خاصی‌ را تدارک‌ ببیند و حتی‌می‌تواند از وجود دانش‌آموزان‌ گروه‌ دوم‌ برای‌ تشویق‌ گروه‌ اول‌ استفاده‌ کند.

جذابیت‌ و فضای‌ کتابخانه‌

فضایی‌ که‌ برای‌ کتابخانه‌ انتخاب‌ می‌شود علاوه‌ بر بزرگ‌ بودن‌ باید از جذابیت‌ کافی‌ نیز برخوردار باشد. برای‌ این‌منظور باید به‌ تزئین‌ و زیبایی‌ آن‌ توجه‌ کرد البته‌ مقصود تزئین‌های‌ پرهزینه‌ و شلوغ‌ نیست‌ بلکه‌ می‌توان‌ با استفاده‌ ازتابلوهای‌ زیبای‌ نقاشی‌ که‌ طبیعت‌، گلها و گیاهان‌ را به‌ تصویر کشده‌اند بر جذاّبیت‌ محیط‌ کتابخانه‌ افزود.

کتابخانه‌ کلاسی‌

برای‌ حل‌ مشکل‌ فضای‌ کتابخانه‌ باید در فکر راههای‌ مناسبی‌ باشیم‌. با بهره‌وری‌ از امکانات‌ و شرایط‌ موجودبیشترین‌ استفاده‌ را در جهت‌ ترویج‌ فرهنگ‌ مطالعه‌ و کتابخوانی‌ و علاقه‌مند کردن‌ دانش‌آموزان‌ به‌ کتاب‌ ببریم‌. مانمی‌توانیم‌ نداشتن‌ کتاب‌ و کتابخانه‌ را بهانه‌ای‌ برای‌ نداشتن‌ کتابخوان‌ قرار دهیم‌. برای‌ جبران‌ بخشی‌ از کمبود فضای‌کتابخانه‌ در مدارس‌ ایجاد کتابخانه‌های‌ کلاسی‌ راه‌حل‌ مناسبی‌ است‌ زیرا این‌ راه‌ یکی‌ از ساده‌ترین‌ و موفق‌ترین‌روشهای‌ حل‌ مشکل‌ فضای‌ کتابخانه‌ و در دسترس‌ قرار دادن‌ کتاب‌ برای‌ دانش‌آموزان‌ است‌.

کتابخانه‌ کلاسی‌ فواید زیر را دارد:

  1.  به‌ هزینه‌ زیادی‌ احتیاج‌ ندارد و تا حدی‌ مشکل‌ کمبود فضای‌ مناسب‌ برای‌ کتابخانه‌ را حل‌ می‌کند.
  2.  در تمام‌ ساعت‌ کار دبستان‌، کودکان‌ به‌ آن‌ دسترسی‌ دارند و گرفتن‌ کتاب‌ تشریفات‌ خاصی‌ ندارد.
  3.  کودکان‌ هر روز با دیدن‌ کمد کتابخانه‌ نسبت‌ به‌ مطالعه‌ راغب‌تر می‌شوند و کتابها متناسب‌ با سن‌ و ذوق دانش‌آموزان‌ انتخاب‌ می‌شوند.
  4.  معلم‌ می‌تواند به‌ هنگام‌ تدریس‌ از کتابها استفاده‌ کند تا بر علاقه‌مندی‌ دانش‌آموزان‌ بیفزاید.
  5.  با واگذاری‌ بخشی‌ از کار کتابخانه‌ به‌ دانش‌آموزان‌ حس‌ مسئولیت‌پذیری‌ در آنها تقویت‌ می‌شود.

فعالیت مدرسه

فعالیت‌های‌ جانبی‌ که‌ آموزشگاه‌ می‌تواند جهت‌ ترغیب‌ دانش‌آموزان‌ به‌ مطالعه‌ و کتابخوانی‌انجام‌ دهد.

این پیشنهادها مجموعه‌ای جامع از راهکارهای عملی برای تقویت فرهنگ مطالعه در مدارس هستند. برخی نکات کلیدی:

  • ایجاد فروشگاه کتاب در مدرسه باعث دسترسی آسان‌تر دانش‌آموزان به کتاب‌های مناسب و ارزان می‌شود.
  • معرفی و خلاصه کردن کتاب‌ها در مراسم صبحگاهی یا تابلو اعلانات، انگیزه مطالعه را افزایش می‌دهد.
  • استفاده از جلسات اولیا و مربیان برای تأکید بر اهمیت مطالعه در خانواده مؤثر است.
  • تشویق دانش‌آموزان فعال در کتابخانه باعث ایجاد انگیزه رقابتی در میان آن‌ها می‌شود.
  • مسابقات کتاب‌خوانی و پرسش و پاسخ می‌توانند جنبه سرگرم‌کننده‌ای به مطالعه بدهند.
  • اهدای کتاب به عنوان جایزه می‌تواند راهی غیرمستقیم برای ترغیب دانش‌آموزان به مطالعه باشد.
  • ایجاد تکلیف شب بر مبنای مطالعه، مشروط بر اینکه اجباری نباشد، می‌تواند به یک عادت مثبت تبدیل شود.
  • تشویق به نوشتن کتاب، نشریه‌های دیواری، و جلسات نقد کتاب حس خلاقیت و تعامل دانش‌آموزان را تقویت می‌کند.

این روش‌ها نه‌تنها مطالعه را جذاب‌تر می‌کنند بلکه به رشد فکری، خلاقیت و مهارت‌های تحلیل دانش‌آموزان نیز کمک خواهند کرد.

کلام اخر: 

در خاتمه‌ از خدای‌ بزرگ‌ آرزو دارم‌ که‌ با یک‌ نهضت‌ همگانی‌ اعم‌ از مسئولین‌، دست‌اندرکاران‌، مدیران‌، معلمین‌،خانواده‌ها، و همه‌ نهادها و ارگانهایی‌ که‌ می‌توانند نقش‌ داشته‌ باشند گامهایی‌ مؤثر در این‌ زمینه‌ برداشته‌ تا فرهنگ‌مطالعه‌ و کتابخوانی‌ در کشور ما به‌ اوج‌ خود رسیده‌ و شکوفایی‌ هر چه‌ بیشتر استعدادهای‌ دانش‌آموزان‌ را شاهد باشیم‌.


اشتراک گذاری:

دیدگاه شما

لطفا صبر کنید ....